Aivoystävällinen Helsinki senioreille: aktiviteetteja ja sosiaalista elämää  (osa 3)

17.3.2025


Suomalaiset elävät yhä pidempään. Väestön ikääntyminen on positiivinen asia, mutta meidän pitää tehdä yhdessä töitä sen puolesta, että elämänlaatumme säilyy mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään. Tämä on mahdollista, kun luomme aivoystävällisen Helsingin senioreille.

Aivosairaudet kuten Alzheimerin tauti ja aivoverenkiertohäiriöt koskettavat laajasti. Jo 200 000 suomalaista sairastaa muistisairautta. Muistisairauksista yli 45% ja aivoverenkiertohäiriöistä yli 80% on mahdollista siirtää eteenpäin aivoterveellisillä elintavoilla. Suomessa muistisairauksien ennaltaehkäisyyn kehitetyssä Finger – elintapamallissa yhdistyvät terveellinen ruoka, fyysinen aktiivisuus, aivojumppa, sosiaalinen aktiivisuus sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinta eli verenpaineen ja kolesterolin seuranta. 70 maahan levinnyt Finger-malli toimii inspiraation lähteenä myös visiolleni senioreille aivoystävällisestä kaupungista. 

Olen työskennellyt  aivotutkimusta tukevan Aivosäätiön toimitusjohtajana vuodesta 2021. Työssäni olen perehtynyt aivosairauksiin, aivotutkimukseen ja aivoterveyteen. Olen vakuuttunut siitä, että aivotutkimuksen avulla voimme ratkaista monia aikamme suuria yhteiskunnallisia ongelmia. Tämän lisäksi olen toiminut kaksi kautta kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2017 alkaen. Useiden luottamustehtävien kautta osaan vaikuttaa Helsingin päätöksentekoon ja kaupunkisuunnitteluun. Kokemukseni niin kaupunginvaltuutettuna kuin aivoasioissa ovat tuoneet minulle keskeisen teeman politiikkaan, jota aion ajaa seuraavalla vaalikaudella.  Helsingin tulee olla aivoystävällinen kaupunki asukkailleen. Mitä se tarkoittaa? Ensimmäisessä osassa tarkastelimme asiaa lasten ja nuorten kannalta ja toisessa osassa työikäisten kannalta. Tässä osassa siirrymme ikäihmisiin. 

Ikääntyessä aivojen terveys korostuu: aktiivisuus, sosiaalisuus ja ympäristön turvallisuus tukevat kognitiivisia toimintoja ja mielenterveyttä. Aivoystävällinen kaupunki edistää ikäihmisten elämänlaatua tarjoamalla monipuolisia mahdollisuuksia osallistua, liikkua ja levätä. Näitä asioita haluan edistää kaupunginvaltuustossa tulevalla valtuustokaudella: 

1. Helppo ja turvallinen liikkuminen 🚶‍♀️🚲🚎

Aivoystävällisessä kaupungissa kulkureitit ovat esteettömiä, jalkakäytävät leveitä ja niiden kunnosta pidetään hyvää huolta myös talvisin liukastumisten ehkäisemiseksi. Puistoissa ja kävelyreiteillä on penkkejä levähdykseen, tienylityspaikat ovat turvallisia. Joukkoliikenne toimii, aikataulut ovat selkeitä ja istumapaikkoja on riittävästi. Tämä takaa helpon pääsyn keskeisiin palveluihin kuten kauppaan ja terveyskeskukseen. Puistomaiset, luonnonläheiset kävelyreitit houkuttelevat kävelemään paikasta toiseen. Puiden, kasvien ja viherkattojen lisääminen vähentää ilman epäpuhtauksia.

2. Yhteisöllisyys ja sosiaaliset kohtaamiset 🤝

Aivot tarvitsevat seuraa. Aivoystävällisessä kaupungissa on yhteisötiloja ja monenlaisia tapahtumia. On seniorikeskuksia, avoimia kahviloita, lukupiirejä ja kulttuuritapahtumia. Sukupolvien väliseen vuorovaikutukseen panostetaan järjestämällä aktiviteetteja, joissa lapset, nuoret ja vanhemmat aikuiset voivat kohdata esimerkiksi yhteisten puutarhaprojektien tai mentoroinnin merkeissä. Kohtaamispaikkoja löytyy matalalla kynnyksellä, torit, kirjastot ja kerhot ovat avoimia kaikille. 

3. Liikunta ja aktiivisuus 💃🏋️‍♂️

Aivoystävällisessä kaupungissa löytyy lähellä olevia liikuntapaikkoja joka puolella kaupunkia: ulkokuntosaleja (joiden määrää lisäsimme huomattavasti jo edellisellä valtuustokaudella), uimahalleja, seniorijumppia ja tanssitunteja. Ohjattuihin liikuntaryhmiin on helppo osallistua. Ne vahvistavat sosiaalista kanssakäymistä ja tasapainoa. Lähiluontoa ja viheralueita löytyy jokaisen asuinalueen läheltä, kävely metsissä, puistoissa tai rannalla tukee mielen hyvinvointia. 

4. Oppiminen ja aivojen aktivointi 📖

Kirjastot ovat tärkeä kohtaamispaikka. Kirjapiirit, luennot, kansalaisopiston kurssit ja digineuvonta auttavat aktivoimaan aivoja. Kulttuuri tekee hyvää aivoille, teatterit, museot, konsertit ja työpajat tukevat kognitiivista terveyttä. Digipalveluiden käyttöön löytyy riittävää senioreille suunnattua tukea. 

5. Hyvinvointi, ruoka ja terveydenhuolto 🏥

Terveyspalveluiden saatavuutta on parannettava. Terveyskeskuksissa pitää panostaa ennaltaehkäiseviin palveluihin, muistitesteihin pitää päästä helposti ja tukea pitää olla saatavilla myös mielenterveyden haasteisiin. Omaishoitajia ei jätetä yksin vaan heidän jaksamisestaan huolehditaan. 

Erilaisia asumismuotoja pitää olla riittävästi ja niiden viihtyisyyteen, pihoihin ja yhteisöllisyyteen pitää panostaa. Mahdollistetaan itsenäinen asuminen mahdollisimman pitkään, mutta varmistetaan, että tarvittaessa apua on saatavilla. Panostetaan yhteisölliseen asumiseen ja huolehditaan siitä, että palvelutalopaikkoja on tarpeeksi niitä tarvitseville. Huolehditaan siitä, että tietoa sekä edullisia ja monipuolisia ruokailumahdollisuuksia on saatavilla, tarvittaessa myös ruokapalveluna kotiin. Aivoterveellisen elämän ansiosta yhä useampi seniori pystyy olemaan kotona hyvässä kunnossa ja kirkkain mielin yhä pidempään. 

Yhteenveto: Aivoystävällinen kaupunki tukee senioreiden aktiivista ja sosiaalista elämää

Kun ympäristö kannustaa liikkumaan, oppimaan ja osallistumaan, se tukee aivojen terveyttä ja ehkäisee aivo- ja muistisairauksia. Senioreille aivoystävällinen kaupunki on turvallinen, esteetön ja yhteisöllinen – paikka, jossa voi elää aktiivista ja mielekästä elämää. Tätä haluan edistää Helsingissä tulevalla valtuustokaudella. Pidetään huolta helsinkiläisten aivoista! 

Jenni Pajunen on Aivosäätiön toimitusjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu, joka haluaa ratkaista Helsingin haasteita aivotutkimuksen avulla. Äänestä Jenniä uudelle valtuustokaudelle numerolla 298 kuntavaaleissa 13.4.2025

Lisää tietoa: 

THL: Elintapaohjaus ehkäisee muistisairauksia – FINGER – mallia kannattaisi hyödyntää alueilla enemmänkin

World Alzheimer Report 2023: Reducing dementia risk: never too early, never too late

 Aivoystävällinen Helsinki lapsille ja nuorille: leikkiä, oppimista ja liikuntaa (osa 1)

Aivoystävällinen Helsinki työikäisille: toimiva arki tukee aivojen hyvinvointia (osa 2)



Takaisin