Aivoystävällinen Helsinki työikäisille: toimiva arki tukee aivojen hyvinvointia (osa 2)
17.3.2025

Työelämä on yhä kuormittavampaa aivojen kannalta. Informaatiotulva, multitaskaus, kognitiivinen kuormitus, pitkät työpäivät ilman taukoja, työympäristön häly ja liian vähäinen uni johtavat siihen, että yhä useampi uupuu työelämän ja ruuhkavuosien ristipaineissa. Aivoystävällinen Helsinki työikäisille on mahdollinen, kun huomioimme aivoterveyden päätöksenteossa.
Laadukas ja riittävä uni, ihmissuhteet ja kohtaamiset sekä kuormituksen ja palautumisen tasapaino ovat aivo- ja mielenterveyden peruspilareita. Myös merkityksellisyyden kokemusta rakentavat asiat, esimerkiksi muiden auttaminen, vahvistavat hyvinvointia. Aivoystävällinen kaupunki tukee työikäisten asukkaidensa hyvinvointia, keskittymiskykyä ja jaksamista. Se tarjoaa sujuvan arjen, stressiä vähentäviä ympäristöjä ja mahdollisuuksia palautumiseen.
Joka toinen yli 45 -vuotias nainen ja joka kolmas mies sairastuu jäljellä olevan elämänsä aikana vakavaan aivosairauteen. Yllättävän monia niistä voisimme torjua. Olen työskennellyt aivotutkimusta tukevan Aivosäätiön toimitusjohtajana vuodesta 2021. Työssäni olen perehtynyt aivosairauksiin, aivotutkimukseen ja aivoterveyteen. Tämän lisäksi olen toiminut kaksi kautta kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2017 alkaen. Useiden luottamustehtävien kautta olen oppinut vaikuttamaan Helsingin toimintaan, päätöksentekoon ja kaupunkisuunnitteluun. Asiantuntijuuteni niin kaupunginvaltuutettuna kuin aivoasioissa ovat tuoneet minulle keskeisen teeman politiikkaan, jota aion ajaa seuraavalla vaalikaudella. Helsingin tulee olla aivoystävällisempi kaupunki asukkailleen. Mitä se tarkoittaa? Tässä osassa tarkastelemme asiaa työikäisten näkökulmasta.
1. Työmatkat ja liikkuminen 🚶♂️
Aivoystävällisessä kaupungissa työmatkat sujuvat jouhevasti. Hyvä julkinen liikenne, pyöräilyreitit ja etätyömahdollisuudet vähentävät stressiä. Reitit ovat luonnonläheisiä, viherkäytävät ja meren läheisyys tuovat mielenrauhaa ja vähentävät kuormitusta. Ympäristö kannustaa työmatka- ja arkiliikuntaan. Erilaisia matalan kynnyksen liikuntapaikkoja kuntoportaista maksuttomiin ulkopunttisaleihin lenkkipolkuihin ja uimapaikkoihin löytyy eri puolilta kaupunkia. Viihtyisä ympäristö kannustaa kävelypalavereihin, seisomatyöpisteisiin ja taukojumppaan. Lounaspaikkoja ja ruokakauppoja löytyy monipuolisesti ja ne tukevat terveellistä ruokavaliota.
2. Työympäristöt ja keskittymistä tukevat tilat 🏢
Moni ajatustyötä tekevä on huomannut keskittymiskykynsä heikentyneen, niin minäkin. Tutkimusten mukaan tänä päivänä ajatustyöntekijä pystyy keskittymään vain 47 sekuntia kerrallaan. Helsingin toimistotilojen suunnittelussa varmistetaan mahdollisuudet keskittyä sekä hiljaiset tilat ja akustiikka. Vihersisustusta suositaan sisätiloissa ja viherkattoja ja muuta kasvillisuutta ulkona. Sama pätee myös etätyö- ja co-working -tiloihin, joita löytyy ympäri kaupunkia. Työympäristöjä optimoidaan valaistuksen ja ilmanvaihdon kannalta.
3. Palautuminen ja stressinhallinta 🌿
Lähiluonnon suojelu Helsingissä on tärkeää palautumisen ja stressinhallinnan kannalta. Työpaikoilla, ulkoilureiteillä ja julkisissa tiloissa löytyy paikkoja, joissa voi hengähtää. 15 minuutin kaupunki, jossa aika ei kulu siirtymin vähentää aikapainetta. Aivoystävällisessä kaupungissa vähennetään aktiivisesti pienhiukkaspäästöjä ja hallitaan liikenteen melua. Siellä turvataan tietoisesti myös ihmisten mahdollisuus hyvään uneen.
5. Mielenterveys ja yhteisöllisyys 🤝
Aivoystävällinen kaupunki maksimoi mahdollisuudet sosiaalisiin kohtaamisiin. Se pursuaa kahviloita, kulttuuritapahtumia ja yhteisöllisiä tiloja, jotka lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Mielenterveyspalvelut ovat helposti saatavilla, digipalvelut- ja ennaltaehkäisevä tuki täydentävät niitä. Työelämä on joustavaa ja tarjoaa elämäntilanteen mukaan mahdollisuuksia osa-aikatyöhön, työajan joustoihin sekä työ- ja perhe-elämän tasapainoon. Myös elämän ja teknologian suhde “life tech balance” on kunnossa. Teknologiaa hyödynnetään arjessa ja palveluissa, mutta se on hyvä renki, eikä huono isäntä.
Yhteenveto: Toimiva arki tukee aivojen hyvinvointia
Aivoystävällinen Helsinki työikäisille. vähentää stressiä, tukee keskittymistä ja edistää palautumista. Kun työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa, kaupunkiympäristö voi tukea sekä tuottavuutta että kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kokemukseni Aivosäätiön toimitusjohtajana ja Helsingin päättäjänä on tuonut minulle vision siitä, miten monia ongelmia voisimme ratkaista ja parantaa elämänlaatuamme, jos huomioisimme aivoterveyden paremmin. Toivon, että tulevalla valtuustokaudella pääsen jatkamaan työtäni ja ajamaan näitä tavoitteita Helsingissä niin lasten, nuorten, työikäisten kuin senioreidenkin puolesta. Pidetään huolta helsinkiläisten aivoista!

Jenni Pajunen on Aivosäätiön toimitusjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu, joka haluaa ratkaista Helsingin haasteita aivotutkimuksen avulla. Äänestä Jenniä uudelle valtuustokaudelle numerolla 298 kuntavaaleissa 13.4.2025
Lisää tietoa:
Aivosäätiö: Uni ja aivot – miksi nukumme -webinaari 2022
Osa 1: Aivoystävällinen Helsinki lapsille ja nuorille – leikkiä, oppimista ja liikuntaa
Osa 3: Aivoystävällinen Helsinki senioreille: aktiviteetteja ja sosiaalista elämää
Takaisin