Anneli Koskisen muistopuhe – rajoja ja rakkautta nuorille
14.5.2023
Anneli Koskinen (1946-2022) oli legendaarinen nuorisotyöntekijä, joka teki elämäntyönsä Laajasalon nuorisotalon vetäjänä ja myöhemmin erityisnuorisotyössä maahanmuuttajanuorten parissa. Helsingin kaupunki myönsi Annelille muistolaatan keväällä 2023 Laajasalon entisten nuorten toiveesta. Sain kunniatehtävän pitää puheen laatan paljastustilaisuudessa 13.5.2023. Tilaisuuteen osallistui arviolta 100 henkeä, siellä esiintyi laajasalolainen mieskuoro Könsikkäät ja monet osallistujat jakoivat koskettavia muistoja Annelista.
Samassa yhteydessä paljastettiin myös Mikko Turtiaisen Annelista tekemä muotokuva (tässä kuvituksena). Muistolaattaa ja muotokuvaa voi jatkossa käydä katsomassa Laajasalon Kauppakeskus Saaren nuorisotilassa sen aukioloaikoina.
Annelin muistopuhe
Hyvät ystävät, Annelin läheiset ja Laajasalon entiset nuoret,
Tänään paljastettavassa muistolaatassa lukee: Kiitos Anneli, että annoit meille rakkautta, rajoja ja mielekästä tekemistä. Anneli osasi kohdata nuoret, hän kannusti, rohkaisi ja uskoi meihin. Aina.
Anneli Koskinen oli syntynyt Turussa 1946. Hän vietti lapsuutensa perheensä ja kahden veljensä kanssa rintamamiestalossa Pakilassa. Anneli oli liikunnallinen ja opiskeli Pajulahdessa ja suuntautui sitä kautta nuorisotyöhön. Anneli työskenteli uransa alkuvaiheessa Vesalan nuorisotalossa, josta hän siirtyi perustamaan Laajasalon nuorisotaloa. Anneli pyöritti Laajasalon nuorisotaloa useamman vuosikymmenen ja hänet tunnettiin hyvin laajasalolaisten nuorten ja heidän perheidensä parissa. Annelin uran suuri innovaatio oli Kesänutan perustaminen Vartiosaareen, jonne nuorisotoiminta siirtyi kesiksi. Uransa loppupuolella Anneli teki erikoisnuorisotyötä aseman seudulla erityisesti maahanmuuttajanuorten kanssa.
Annelin entinen pomo Kari kuvasi, että hän oli loistava nuorisotyöntekijä. Hän loi luottamukselliset suhteet nuoriin, ammensi heille omaehtoista tekemistä. Harva työntekijä kentällä on saanut sellaista otetta omaan alueeseensa kuin Anneli ja vastaavaa vastakaikua nuorilta – Anneli heittäytyi, hän teki Laajasalon nutalla kaikkea.
Laajasalosta kotoisin oleva laulaja Chisu, jonka moni tuntee, kuvasi nuorisotalon tunnelmaa pari vuotta sitten somessa näin: “Laajikan nuta. Eli Laajasalon nuorisotalo. Täällä tuli hengattua iso osa nuoruudesta! Pelattiin bilistä ja makoiltiin aulan sohvilla. Oli kaikenlaisii kursseja ja alakerrassa oli punttisali ja treenis, kai siel jokunen bändikin perustettiin. Diskoja pidettiin ja etupihan betonimuurilla istuttiin ja syljeksittiin. Röökii ja bissee tietty vilahteli, mutta Nutalle ei koskaan saanut tulla kännnissä, Anneli piti siitä huolen.”
Annelilla ei ollut omia lapsia, mutta veljen lapset olivat hänelle läheisiä. Annelilla oli myös tiiviit suhteet Viroon, mistä hänen äidinäitinsä suku oli kotoisin. Kuten Annelin entinen pomo kuvasi, Laajasalon lapset olivat hänen lapsiaan.
Muistan itse Annelin Laajasalon nutalta, jossa hän piti yllä kuria ja järjestystä. Anneli otti tarvittaessa yhteyttä nuorten vanhempiin ja tuki myös niitä, joiden omat vanhemmat eivät siihen pystyneet. Annelilla oli poikkeuksellinen taito kannustaa nuoria uskaltaa tekemään asioita. Monilla meistä on muistoja kesänutalta Vartiosaaresta tai Annelin järjestämiltä skimbareissuilta.
Kun Anneli uhattiin siirtää pois Laajasalon nuorisotalolta, monet nuoret halusivat lähteä osoittamaan mieltä asiasta eduskuntatalolle.
Viimeinen oma muistoni Annelista oli Narinkkatorin vaalimökillä, jossa olin tekemässä vaalikampanjaa. Anneli kävi eläkepäivillään vaalitorilla lobbaamassa ehdokkaita nuorten asioissa. Hän tuli moikkaamaan minua, ja muistuttamaan siitä, että nuoret pitää huomioida päätöksenteossa. Anneli piti nuorten puolta loppuun asti.
Pari sanaa muistolaatasta
Annelin muistolaatan on myöntänyt meidän Laajasalon entisten nuorten toiveesta hänen entinen työnantajansa Helsingin kaupunki. Tällainen nuorisotyöntekijän muistaminen Helsingissä on ainutlaatuista ja hyvin merkittävä tunnustus Annelin tekemälle työlle. Toivottavasti se innostaa myös tulevia nuorisotyöntekijöitä. Ajatuksen laatasta keksi Olli Peltomaa, minä vein asiaa eteenpäin kaupungin suuntaan ja Kaisa Huttunen otti ohjat tämän tilaisuuden järjestämiseksi – kiitos Ollille ja Kaisalle. Kiitos myös Essille ja nuorisoasianosaston tiimille asian edistämisestä kaupungin päässä. Laatta on nyt alkuun nähtävillä täällä Laajasalon nuorisotilassa ja saattaa siirtyä myöhemmin täältä Vartiosaareen, joka oli Annelille erityisen rakas paikka.
–
Tässä ajassa, jossa on monenlaista huolta ja murhetta, moni nuori kärsii mielenterveys- tai päihdeongelmista ja on syrjäytymisriskissä on tärkeää muistaa, miten suuri vaikutus yhdellä turvallisella aikuisella voi olla. Anneli on työn ja omistautumisensa kautta muuttanut konkreettisesti monen nuoren elämää positiivisempaan suuntaan – tästä kuulemme kohta lisää, kun voimme jakaa yhdessä muistoja.
Palaan vielä Chisun postaukseen Laajasalon nuorisotalosta, se jatkui näin: “Kiitos kaikille teille Nutan ohjaajille. Olitte meille nuorille iso tuki ja tuntui, että teillä oli aina aikaa meidän murheille. Olitte joillekin meistä myös ainoo turvallinen aikuinen ja sillä on ollut heille myöhemmin iso merkitys. Pidetään huolta nuorista myös tänään. Eläköön nuorisotalot!”
Tähän on helppo yhtyä. Anneli on siirtynyt ajasta ikuisuuteen, nyt on meidän muiden aika viedä Annelin elämäntyötä eteenpäin ja tukea nuoria kukin omilla tavoillamme.
Kiitos Anneli, että annoit meille rajoja, rakkautta ja mielekästä tekemistä. Lepää rauhassa.
Jenni Pajunen on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen laajasalolaisnuori
Takaisin