Esperi Care, Ankkalampi ja Helsingin kaupunki

30.1.2019


Vanhusten laiminlyöntiä tai lasten säilytystä luvattomassa varastossa ei yksinkertaisesti voi tapahtua sivistysvaltiossa – tai sivistyskaupungissa. Esperi Caren ja Ankkalammen ilmitulleet väärinkäytökset ovat järkyttäviä. Tässä terveiseni Helsingin valtuustolle.

Helsinkiin tarvitaan nopeasti lisää niin tarha- kuin vanhustenhoitopaikkoja. Niitä ei voida tarjota ilman yksityisiä palveluntarjoajia. Julkinen tai yksityinen tuottaja ei ole itseisarvo, tulokset ratkaisevat. Ulkoistaminen voi parhaimmillaan olla hyvä tapa parantaa palveluiden laatua ja hallita kustannuksia resurssien ollessa rajalliset. Myös kaupungin oman organisaation pyörittämissä tarhoissa on valitettavasti ollut ongelmia, kaupungiltakin on löytynyt oma luvaton päiväkoti. Henkilöstöpulasta ja rekrytointiongelmista kärsivät parhaillaan niin yksityiset kuin julkiset toimijat.

Kaupungin pitää olla tiukkana palveluntarjoajien valvonnan kanssa. Asiakaspalautteen pitää ohjata toimintaa ja sen valvontaa. Kaupungin pitää irtisanoa palveluntarjoajat, jotka eivät toteuta velvoitteitaan. Digitaalisia ratkaisuja pitää hyödyntää niin hoitopaikkojen ennakoinnissa, valvonnassa ja palautejärjestelmissä.

Kaupungin kilpailuttamiskapasiteettia pitää vahvistaa kaikilla toimialoilla. Lisäämällä resursseja kilpailuttamiseen voidaan säästää miljoonia veronmaksajien varoja. Kilpailutuksissa pitää painottaa riittävästi laadullisia kriteereitä hinnan lisäksi. Myös yritysvastuuseen liittyvät kriteerit pitää huomioida.

Yhteisenä tavoitteenamme Helsingin valtuustossa on varmistaa inhimilliset ja toimivat palvelut kaikille vauvasta vaariin. Velvollisuutemme on tarjota turvalliset ja terveet puitteet ja korjata tilanne nopeasti, jos ongelmia ilmenee.


Takaisin