EU:n koronatukea Helsinkiin

24.9.2020


Helsingin valtuusto keskusteli kokouksessaan 23.9.2020 EU:n elvytysvälineen käytöstä Helsingissä. Tarvitsemme EU:n koronatukea Helsinkiin. Tässä minuutin aikarajaan mahdutettu puheenvuoroni:


“Koronan vaikutukset ovat Suomessa kohdistuneet ylivoimaisesti eniten pääkaupunkiseudulle, tämän tulisi ehdottomasti heijastua myös EU-tukien käytössä.  Kaikista Suomessa todetuista tautitapauksista 58% on ollut Helsingissä ja Espoossa ja Vantaalla. Koronaan kuolleista on ollut 81% HUSin alueella. Helsingin työttömyysprosentti oli heinäkuun 2020 lopussa Helsingissä 16.4%, kun se koko maassa oli 7.7% . 

Tässä kontekstissa pidän hyvin erikoisena sitä, että hallitus korosti EU-koronaelvytysneuvotteluissa etenkin maatalouden kehittämistukia sekä uutta tukea Itä- ja Pohjois-Suomen harvaan asutuille alueille. 

Helsingin tulee olla proaktiivinen EU:n elvytystukien suhteen. EU:n elvytysinvestoinnit tulisi suunnata etenkin aloille, jotka tukevat Helsingin, Suomen ja Euroopan kasvua ja kilpailukykyä. Konkreettisia EU-tukia hyödyntäviä hankkeita Helsingin seudulla voisivat olla esimerkiksi Maria 01 startup -kampus, Hanasaaren voimalaitokseen suunniteltu kulttuurin, teknologian ja kestävän kehityksen keskus, lentorata tai Tallinnan tunneli. Eniten kriisistä kärsineet alat kuten tapahtuma- kulttuuri- ja matkailualat tulee huomioida EU-tukien jaossa. “

Puheeni valtuustossa, jotta saisimme EU:n koronatukea Helsinkiin.

Jenni Pajunen on Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu, elinkeino- ja kulttuurijaostojen jäsen Helsingissä sekä EU-politiikan maisteri College of Europesta, Belgiasta.

Lähteitä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ajankohtaiskatsaus koronatilanteesta

Mikä on kiistelty EU:n elvytysrahasto? (YLE 9.9.2020)


Takaisin