Euroopassa vanhuksia kuolee hoivakodeissa koronaan – Suomessa se voidaan vielä estää

5.4.2020


Ympäri Eurooppaa suuri määrä vanhuksia kuolee hoivakoteihin koronan takia. Ranskassa yli neljäsosa koronan uhreista on menehtynyt muualla kun sairaaloissa, pääosin ikäihmisten EHPAD-hoivakodeissa. Mouginsissa, Madridissa ja Bergamossa yksittäisissä hoivakodeissa on kuollut kuollut kymmeniä asukkaita. Suomi tulee epidemiassa Etelä-Euroopan perässä, mutta Espoossa on kuollut kolme hoivakodin asukasta ja Helsingin kaupungin seniorikeskuksissa on todettu koronavirustartuntoja. 

Hoivakotien koronakuolemat voidaan estää Suomessa

Vastaavat tragediat pitää estää kaikin keinoin Suomessa. Vierailut hoivakoteihin kiellettiin hyvissä ajoin ja yli 70-vuotiaita on kehotettu pysymään kotona. Se ei riitä. Niin vanhuksille kuin hoitohenkilökunnalle pitää tarjota mahdollisuus laajaan testaukseen, myös vasta-ainetestejä on hyödynnettävä. Suojavälineiden on oltava kunnossa. Tämä koskee niin laitos- kuin kotihoitoa, niin yksityisissä hoitopaikassa kuin kaupunkien ja kuntien itse operoimissa hoivakodeissa. Myös vanhustyötä tekevien  järjestöjen työntekijöiden ja vapaaehtoisten on päästävä samojen varotoimien piiriin. 

Virallisen tiedon puute esimerkiksi koronaan kuolleiden ikään ja perussairauksiin liittyen tekee turhaa tilaa mututiedon levittämiselle. Avointa tietoa tarvitaan lisää. THL:n skenaarioita on avattava. On tiedossa, että tarvikkeista käydään raakaa peliä eri maiden välillä, suojamaskitilauksia ja hengityskoneita  on pysäytetty rajalta omaan käyttöön. Henkilöstön, testien ja suojatarvikkeiden saatavuustilanne Suomessa on syytä olla julkisessa tiedossa – vaikka tilanne olisi kuinka tukala. 

Senioreidemme hoivakotien  koronakuolemat on estettävä. Suomen tie ulos koronakriisistä vaatii kolmea muutosta: laajaa testausta, teknologian hyödyntämistä jäljityksessä ja avoimempaa tietoa. Kysymys on elämästä ja kuolemasta. Pystymme parempaan. 

Jenni Pajunen on Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Helsingissä. 

Lähteitä

BBC: Coronavirus: The Grim crisis in Europe’s care homes 

Financial Times: Tragedy unfolds as virus deaths rise in Europe’s homes for the elderly

Helsingin kaupunki: Helsinkiapu ja Helsingin seniori-info


Takaisin