Helsingin talousarvio 2021: Paluu normaaliin kriisin jälkeen

18.6.2020


Tässä puheeni Helsingin valtuustolle Helsingin talousarvio 2021 valmistelua varten 17.06.2020.

“Koronakriisi on aiheuttamassa ainakin puolen miljardin loven Helsingin vuosikatteeseen. Tulevan vuoden talousarviossa tulee turvata kaupungin paluu normaaliin kriisin jälkeen.

Helsingin prioriteetit eivät kriisistä huolimatta ole muuttuneet. Helsinki pyrkii edelleen olemaan maailman toimivin kaupunki. Peruspalveluiden täytyy pyöriä moitteettomasti – hyvien päiväkotien, koulujen, terveyskeskusten, puistojen, siisteyden ja turvallisuuden täytyy olla itsestäänselvyyksiä joka puolella kaupunkia jatkossakin. Ilmastonmuutosta ja segrekaatiota tulee torjua, digitalisaatiota edistää, palveluita parantaa ja organisaatiota uudistaa yhä ketterämmäksi.

Helsingin investointiohjelmaa on syytä jatkaa. Näin Helsinki hoitaa osansa elvytyksestä ja varautuu kaupungin kasvuun. Kaupungin investointiprojekteja on hoidettava huolellisesti panostaen niiden suunnitteluun. Käyttömenoja ei sen sijaan voi huoletta kasvattaa, kulut nousevat joka tapauksessa heikentyvän työllisyystilanteen ja kasvavien sosiaali- ja terveysmenojen takia.  

Helsingin kannattaa seurata aktiivisesti keskustelua eurooppalaisista elpymisrahastoista. Niistä aiempaa suurempi osa tulee kohdistumaan kaupunkeihin ja modernisaation. Helsingin tulee olla kärppänä hakemassa osaansa EU:n elvytysmiljardeista. Myös valtion koronatukien tulee kohdistua Helsinkiin koronahaittojen suhteessa.

Kriisi on iskenyt lujaa helsinkiläisiin yrityksiin. Kymmenet tuhannet helsinkiläiset ovat joutuneet lomautetuiksi, monet liiketilat ovat tyhjentyneet. On tärkeää estää se, että lomautukset muuttuvat työttömyydeksi. Kriisistä pidempään kärsivät alat, kuten matkailu- ravitsemus- ja kulttuuriala  tarvitsevat kaiken tuen selvitäkseen yli koronakriisin.  Työvoimapulaa tulee helpottaa esimerkiksi työperäisellä maahanmuuttolla ja englanninkielisiä palveluita parantamalla.

Suomi nousuun, Helsinki nousuun. “

Kirjoittaja on Helsingin kaupunginvaltuutettu, elinkeinojaoston jäsen ja kulttuuri- ja kirjastojaoston varapuheenjohtaja 

Vanhat ja tulevat talousarviot löytyvät täältä.


Takaisin