Helsingin tulevaisuus: kolme skenaariota

11.6.2021


Ilta-Sanomien mukaan ideologiataistelu jyllää vasemmiston ja oikeiston välillä sunnuntain vaaleissa enemmän kuin vuosikymmeniin.  Tässä Helsinki-päivän kunniaksi kolme Helsingin tulevaisuus -skenaariota:  

Skenaario 1 Punavihreä utopia

Punavihreän skenaarion suurimmat ongelmat liittyvät talouteen. Puhutaan kestävästä taloudesta, mutta kehitetään jatkuvalla syötöllä uusia “maksuttomia” etuuksia kaikille miettimättä kuinka paljon asiat veronmaksajille maksavat ja mistä raha tulee. Keskitytään identiteettipoliittisiin toimiin niin koulutuksessa kuin ilmastotoimissa todellisten rakennemuutosten sijaan. Kielletään ilmastohaitallinen mainostaminen, mutta jatketaan turpeen tukia. Jaetaan ilmaisia kuukautissuojia perusopetuksen kustannuksella. 

Nostetaan veroja ja otetaan huoletta lisää velkaa, koska uuden talousajattelun mukaan sitä ei enää tarvitse maksaa takaisin. Suhtaudutaan yrityksiin epäluuloisesti ja hankaloitetaan niiden osallistumista esimerkiksi sotepalveluiden tuotantoon. Synnytetään lisää byrokratiaa maakuntahimmeleillä.  

Poseerataan näyttävästi heikompien puolella, mutta rapauttamalla kaupungin johtamisen perusasiat kuten budjettiprosessit itse asiassa heikennetään sosiaalisia turvaverkkoja juuri vähäosaisimmilta. 

Kritiikistä huolimatta punavihreä rintama ansaitsee myös kiitokset pitkäjänteisestä työstä ympäristön suojelemiseksi ja ilmastoagendan tuomisesta Suomeen. Myös tavoite yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on kannatettava. 

Helsinki 2030:  Hyvistä aikeista ja tunteisiin käyvistä iskulauseista huolimatta verot nousevat, lahjakkaat nuoret ja yritykset suuntaavat ulkomaille ja edullisempiin kuntiin. Kaupungin tulot vähenevät, investointikyky heikkenee, palveluista leikataan. Tulevien sukupolvien kädet on sidottu holtittomalla velanototolla.  

Skenaario 2 Harhainen nostalgia

Ennen kaikki oli paremmin. Maailma muuttuu, me emme. Kuka muistaa ihanan ajan 1970-luvulla ennen eurooppalaistyylisiä kahviloita ja terasseja. Ajan, jolloin autojen päästöjä ei turhaan rajoitettu ja kaupunkia rakennettiin moottoritiet edellä. Suomi takaisin, Helsinki takaisin! 

Kaupungin palvelut keskitetään pelkästään suomenkielisille. Lähiökoulujen positiivinen erityiskohtelu lopetetaan. Lopetetaan myöskin turhat jätti-investoinnit raideliikenteeseen, homekouluihin ja muuhun hömppään. Taivastellaan tavallisen suomalaisen asumisen korkeaa hintaa, mutta sanoudutaan irti asuntorakentamistavoitteista. 

Muistutetaan täällä asuvia ulkomaalaisia säännöllisesti siitä, kuinka epätoivottua heidän läsnäolonsa on. Pidetään rajat mahdollisimman kiinni.

Kaikki muutos ei toki välttämättä ole hyvästä. Tätä ajattelua edustavalle blokille kiitokset siitä, että he ovat nostaneet kansan syviä rivejä pohdituttaneita esimerkiksi maahanmuuttoon liittyviä ongelmia keskusteluun. 

Helsinki 2030: Helsinki ankeutuu, väestö vanhenee, innovaatiot, investoinnit, kansainväliset yritykset ja -osaajat eivät halua tulla Suomeen. Vähälukuiset nuoret suuntaavat ulkomaille. Suomalaiset yritykset tekevät investointinsa muualle. Suomen osaamispohja näivettyy. Kaupungin tulot laskevat, vaihtoehtoina nostaa veroja tai ottaa lisää velkaa. Kaikkien elintaso laskee, kaikki häviävät.  

Skenaario 3: Maailman toimivin kaupunki – oikeasti

Suunnataan katse tulevaisuuteen peräpeilin tai utopiahötön sijaan ja valjastetaan talous hyvinvointiyhteiskunnan uudistamisen välineeksi. Kehitetään kaupungin palveluita tutkitun tiedon, datan ja asiakaspalautteen perusteella, digitalisaatiota hyödyntämällä. Hoidetaan tärkeimmät asiat erityisen hyvin: päiväkodit ja koulut, toimivat liikenneyhteydet, sosiaali- ja terveyspalvelut ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet. Kohdistetaan apu sitä eniten tarvitseville. 

Pilotoidaan hiilineutraalia yhteiskuntaa ensimmäisenä maailmassa, keskitytään ilmastotoimiin, joilla vähennetään päästöjä tehokkaimmin. Luodaan päästöjen vähentämisen ympärille uutta liiketoimintaa ja vientituotteita. Rakennetaan lisää asuntoja ja uutta luontoa. Parannetaan liikenneyhteyksiä paikallisesti, alueellisesti ja globaalisti.  Kansainvälistytään fiksusti ja pragmaattisesti, toivotetaan osaajat tervetulleeksi. 

Jätetään verot nostamatta, jotta työnteko ja asuminen kannattaa. Pidetään yritysten toimintaedellytyksistä hyvää huolta. Puretaan terveyskeskusjonot palveluseteleiden avulla, hyödynnetään yrityksiä ja järjestöjä kaupungin strategisina kumppaneina. 

Helsinki 2030: Kaupunki, kaupunkilaisten elämänlaatu ja talous kasvavat, luonto ja ilmasto säilyvät. Helsinki on yhä houkuttelevampi kaupunki ja helsinkiläisten elämänlaatu maailman huippua.  

Haluatko sinä elää utopiassa, tuijotella perävaloja vai suuntautua tulevaisuuteen? Toivon, että nämä skenaariot painavat äänestyspäätöksessäsi. 

Jenni Pajunen on kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (#323) Helsingissä 


Takaisin