Ilmastonmuutos ratkaistaan kaupungeissa

3.10.2017


Helsingin uusi “Maailman toimivin kaupunki” -strategia on osoitus siitä, että kaupungissa on yhteinen puoluerajat ylittävä rintama, joka ymmärtää mitä maailmassa tapahtuu. Kaupungeilla on erityisen tärkeä rooli globaalien ongelmien ratkaisussa, koska kansainväliset sopimukset toteutetaan paikallisesti. 

Tavoitteemme on vähentää päästöjä 60 % vuoteen 2030 mennessä ja aikaistaa hiilineutraalisuustavoitetta vuodesta 2050 vuoteen 2035.

Päästövähennyksiä haetaan etenkin sähkön- ja lämmöntuotannosta, kaavoituksesta ja rakentamisesta sekä liikenteestä. Hiilentuotannosta pyritään pääsemään eroon valtion johdolla ja uusiutuvan energian tuotantoa kasvattamaan.  Niin olemassa olevien kuin uusien rakennusten energiatehokkuutta parannetaan nykyisestä ja kaupunkirakennetta tiivistetään. Aurinkopaneeleja  ja viherkattoja näkyy toivottavasti meilläkin tulevaisuudessa yhä enemmän. 

Liikenteen murros on kansainvälisesti yksi aikamme kiinnostavimmista ilmiöistä. Liikenteen päästöjä vähennetään parantamalla joukkoliikennettä, lisäämällä sen käyttöä ja suosimalla raideliikennettä, kävelyä ja pyöräilyä. Sähköautojen määrää kasvatetaan parantamalla latausinfraa. Helsingistä tavoitellaan älykkään liikennejärjestelmän pioneeria ja uusia palveluita pilotoidaan jatkuvasti esimerkiksi jaettujen kyytien ympärillä. 

Härkistä huippuravintoloihin?

Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu ei onneksi ole pelkkää kauhuskenaarioiden ja hankalien päästövähennysprosessien kanssa painimista, vaan ilmastonmuutoksessa piilee valtava bisnespotentiaali.

Fiksuimmat yritykset ovat heränneet ilmastonmuutokseen vuosikymmeniä sitten. Paine vastuullisuuteen ja ympäristötietoisuuteen tulee nykyisin niin sijoittajilta, asiakkailta kuin regulaation kautta. Toivottavasti yhä useampi suomalaisyritys onnistuu viemään ilmanpuhdistimia Kiinaan, viemäröintijärjestelmiä Intiaan, tornitaloja Malediiveille,  hurrikaanin ennakointijärjestelmiä Karibialle sekä tulvanestosysteemeitä Pakistaniin ja USA:n etelävaltioihin. Toivottavasti härkistä ja nyhtökauraa tarjoillaan pian maailman metropolien huippuravintoloissa. Toivottavasti startup-campuksillamme kehitetyt kierto-, jakamis- ja alustatalouksien pilotit haastavat pian amerikkalaisia jättiyrityksiä. 

Miksi ilmastonmuutoksen on tärkeää?

Tulevaisuudessa yhä suurempi joukko ihmisiä joutuu muuttamaan kuumuuden, kuivuuden, saasteiden ja muiden luonnonmullistusten takia. Ruoan tuotantoketjut häiriintyvät. Merien kalakannat harvenevat ja korallit kuolevat. Poliittinen epävakaus lisääntyy. Tämän ennustetaan tarkoittavan tulevaisuudessa pakolaisvirtojen kasvua kymmenillä, jopa sadoilla miljoonilla. Ilmastonmuutoksella on myös kansanterveydellisiä ulottuvuuksia esimerkiksi hyttysten mukana leviävien tartuntatautien muodossa. 

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat konkreettisesti myös meillä Suomessa. Meri ei enää jäädy kunnolla talvisin, talvet ovat synkkiä ja kosteita. Myrskyt ja tulvat pahenevat ja aiheuttavat yhä suurempaa tuhoa. Osaa asuinalueistamme ei ole suunniteltu kestämään mahdollista merenpinnan nousua. Esimerkiksi Arabianrannassa ennustetaan ongelmia, jos veden pinta nousee.

Vuosi 2016 oli merkittävä vuosi kansainväliselle yhteistyölle, kun lähes kaikki maailman maat sitoutuivat mukaan Pariisin ilmastosopimukseen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus lähteä ilmastosopimuksesta oli takaisku kansainväliselle ilmastoagendalle, mutta se ei missään nimessä onnistu kaatamaan sitä. Tulevaisuuteen suuntautuneet maat ovat investoineet ilmastonmuutokseen vapaaehtoisesti jo vuosia. Kaupungeilla on erityisen tärkeä rooli, koska kansainväliset sopimukset toteutetaan paikallisesti.

Kirjoittajan ponsi sähkö- ja robottiautojen vaikutusten laaja-alaisesta selvittämisestä hyväksyttiin uuteen kaupunkistrategiaan valtuuston kokouksessa 27.9. 2017

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Kokoomuksen Elävä Helsinki- lehdessä 3/2017. Kuva: Mikko Mäntyniemi


Takaisin