Perus­terveydenhuolto kuuluu kaikille – inhimillisyyttä paperittomien kohteluun

10.3.2017


Kävin naistenpäivänä tutustumassa turvapaikanhakijoiden mielenosoitukseen Rautatientorilla. Ehdimme ystävieni kanssa seistä paikalla tuskin paria minuuttia, kun sydämellinen maahanmuuttajarouva tuli tarjoamaan meille tuoksuvaa ateriaa. Paperiton karkoittamisuhan alla elävä mahdollisesti sotaa ja ihmissalakuljettajia kohdannut rouva halusi siis tarjota minulle, tuntemattomalle, hyvinvointivaltion kasvattamalle, keskustassa asuvalle naisjohtajalle aterian ensi kertaa kohdatessamme. Ruoassa tuoksui kaneli ja kardemumma, ihan niin kuin meillä jouluna. Tunsin itseni lämpimästi tervetulleeksi.

Päivää myöhemmin epätoivoinen turvapaikanhakija yritti samalla paikalla itsemurhaa. Pohjoismainen vastarintaliike ilakoi asialla netissä. Uusnatsien retostelu ja puhdistusuhkailut ovat kuvottavia. Häpeän myös luistelukentän toiselle puolelle leiriytynyttä Suomi ensin -vastamielenosoitusta ja sieltä kantautuvaa hanurimusiikkia.

Epätoivoisessa tilanteessa olevien ihmisten ahdinkoa ei pidä entisestään pahentaa

Perusterveydenhoito ja yömajapaikka on oltava tarjolla Helsingissä kaikille, taustasta ja oleskeluluvan statuksesta huolimatta. Tämä on paitsi inhimillistä, myös turvallisuuskysymys. Epätoivoisessa tilanteessa riski ajautua tekemään rikoksia elannon turvaamiseksi kasvaa.

Suomen pakolaislainsäädännön on oltava linjassa eurooppalaisen linjan kanssa. Rajoja ei voi avata kokonaan, vaikka ajatus rajattomasta maailmasta mielenkiintoinen ajatusleikki onkin. Mielenosoitusleiri ei voi myöskään olla pysyvästi Rautatientorilla. Suomeen tulevien pitää noudattaa Suomen lakeja ja pyrkiä omalta osaltaan sopeutumaan tänne.

On kohtuullista olettaa, että maahanmuuttajat pystyisivät elättämään itsensä tulevaisuudessa. Tämä on win-win-tilanne, koska väestön vanhetessa tulemme tarvitsemaan lisää työvoimaa. Nelihenkisen perheen 2600 euron nettotulovaatimus perheenyhdistämistävarten on kuitenkin hirveän kova tilanteessa, jossa kotimaisia kieliä sujuvasti puhuvien korkeasti koulutettujen hakijoidenkin on vaikea löytää töitä. Monet maahanmuuttajat ovat yritteliäitä. Economistin mukaan Saksassa 2015 jopa 44 % perustetuista yrityksistä on ulkomaalaistaustaisten perustamia.

Me helsinkiläiset emme voi valitettavasti parantaa koko maailman ongelmia. Voimme kuitenkin huolehtia siitä, että kenenkään tänne päätyvän ei tarvitse majoittua kadulla ja kaikki pääsevät hoitoon sairastuessaan. Maailman parhaassa pääkaupungissa tulijat tuntevat itsensä tervetulleeksi taustastaan riippumatta.

Kirjoittaja on matkustanut vapaasti ympäri maailmaa ja leiriytynyt pidempiä aikoja kahdeksassa maassa.


Takaisin