Jätkäsaaren virheistä opittava Hernesaaressa

23.4.2020


Hernesaareen nousee tulevaisuudessa 7600 asukkaan merellinen asuinalue. Suunnitelmaan sisältyy asuntojen 4600 työpaikkaa, laajennettu rantapuisto sekä vesiurheilu- ja veneilykeskus. Onnistuessaan uusi asuinalue lisää koko eteläisen Helsingin kiinnostavuutta ja parantaa palveluita.

Jätkäsaaressa on viime vuosina kartutettu kokemusta merellisen asuinalueen rakentamisesta. Hernesaari ei ole Jätkäsaari, mutta prosessissa ja maantieteellisessä sijainnissa on paljon samaa. Puheeni valtuustossa pohjautuikin jätkäsaarelaisilta saatuun palautteeseen.

“Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, 

Hernesaaressa pitää ottaa opiksi Jätkäsaaren kokemuksista. Tässä kolme pointtia Hernesaaren uuden asuinalueen toteutukseen, jotka pohjautuvat keskusteluun Jätkäsaaren asukkaiden kanssa: 

Ensinnäkin liikenteen sujuvuus: Hernesaari sijaitsee pussin perällä. Erästä Jätkäsaaren asukasta lainatakseni  “Asuinalueella pitää voida asua myös jos on myyntitöissä, työpaikka hevon kuusessa, jos on harrastuksiin kyysättäviä lapsia tai vanhuksia ja vaikka puolet suvusta asuisikin entisillä kotikonnuilla Suomussalmella.” Liikennesuunnitelmassa on parantamisen varaa. Julkisen liikenteen pysäkkisuunnitelman on oltava selkeä alusta asti. Alueen keskellä on tärkeää mennä kevyeen liikenteen väylä jota pitkin esimerkiksi lapset pääsevät kouluun. 

Toisekseen alueen rakentamisen vaiheistus: arjen täytyy sujua häiriöttä jo rakennusvaiheessa Hernesaaressa ja lähialueilla.  Ensimmäisen talon valmistumisesta kuluu vuosia ennen kuin koko alue on valmis, palveluiden tulee toimia alusta asti. Lisääntyvän liikenteen aiheuttamat haitat ympäröiville kaupunginosille kuten Eiralle ja Punavuorelle tulee minimoida kaikin keinoin.  

Kolmanneksi: puistoalueet on rakennettava jo alkuvaiheessa. Kasvillisuutta olisi toivottavaa olla runsaasti myös asuintalojen välissä. Ei pelkästään puita vaan myös pensaita, nurmikkoa, istutuksia pihoille ja katoillekin. Merenrantaa tulee kehittää asukkaiden kohtauspaikkana. 

Hernesaarella on kaikki edellytykset nousta merellisen Helsingin paraatipaikaksi. Kannatan asemakaavan hyväksymistä ja Muurisen pontta.” 

Jenni Pajunen on Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Helsingissä.

Lisätietoa

Hernesaaren asemakaavapäätös Helsingin valtuustossa (kohta 6)


Takaisin