Kiitos 2017 – mitä jäi käteen?
30.12.2017
Maailman talous kasvoi 2017, lähes kaikkialla. Kiinan presidentti Xi Jingping vahvisti asemiaan uudelleenvalinnallaan. Pohjois-Korean epävakaisuus ja sodat Syyriassa ja Jemenissä aiheuttivat huolta. Tammikuussa virkaanastunut Trump runnoi läpi verouudistuksensa, heilutti pelilautaa Israelin ja Palestiinan välillä, uhitteli mm. Iranille ja irtisanoutui Pariisin ilmastosopimuksesta. Maailman hiilidioksiidipäästöt kääntyivät taas kasvuun. Luonnonkatastrofeja raportoidaan 4 kertaa enemmän kun 60-luvulla. Maailmassa arvioidaan olevan yli 65 miljoonaa pakolaista. Puolet maailmassa järjestettävistä vaaleista ovat vapaita ja oikeudenmukaisia (tilastot Maailmanpankilta). Hollywoodista liikkeelle lähtenyt #MeToo -kampanja kiinnitti huomiomme seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan ja niiden torjumiseen.
Euroopassa kuluva vuosi tullaan muistamaan Ranskan Macronin ja Itävallan Kurzin voittokulusta, Brexitin jälkimainingeista, Katalonian itsenäisyyshaaveisiin liittyvästä sekasotkusta ja Saksan takkuavista hallitusneuvoteluista. Vuoden vaihtuessa minuakin mietityttää Euroopan jakautuminen yhä voimakkaammin länsi- ja itäblokkeihin.
Kotimaan talous on vihdoin kasvussa ja työllisyys parantumaan päin. Turun puukkoiskujen myötä terrorismi rantautui myös Suomeen. Persut hajosivat. Politiikassa väännettiin sote- ja maakuntauudistuksesta ja viilattiin uuteen uskoon mm. työllisyys-, perhevapaa-, turvallisuus-, liikenne- ja alkoholilainsäädäntöä. Toukokuussa hiljennyttiin Mauno Koiviston hautajaisiin. Suomi100 juhlistettiin näyttävästi läpi vuoden niin kotimaassa kuin ympäri maailmaa. Epäkiinnostavat presidentinvaalikampanjat käynnistyivät loppuvuodesta.
Helsingissä valta vaihtui kuntavaaleissa. Pääkaupungissa siirryttiin pormestarimalliin, joka toi mukanaan aiempaa näkyvämmän pormestariston ja suuren organisaatiomuutoksen. Maailman toimivin kaupunki -strategia keräsi kiitosta yli puoluerajojen, kansainvälisestikin. Helsingin päästötavoitteita kiristettiin ja eriarvoistumisen torjuntaan lisättiin rahaa. Uusia asuntoja rakennettiin mm. Pasilaan, Jätkäsaareen, Kalasatamaan ja Kruunuvuorenrantaan. Talouspolitiikka muuttui Helsingissä yhteisöveropotin noustua. Kuntaveroa laskettiin ja investointeja kasvatettiin. Länsimetro alkoi vihdoin kulkea.
Valtuustotyöon ollut kiireistä, mutta innostavaa. Oli valtavan palkitsevaa nähdä omien vaaliteemojen nousevan kaupungin strategiaan ja saada ensimmäinen ponsi sähkö- ja robottiautoista läpi äänestyksessä. Keskityn tällä hetkellä luottamustehtävissäni elinkeino- ja kulttuuripolitiikkaan ja seuraan kaupunginhallitusta sen varajäsenenä. Tämä tarkoittaa useampaa kokousta viikossa valmisteluineen ja oheisrientoineen. Kuntapolitiikan yhdistäminen täysipäiväiseen työhön on tuntunut välillä rankalta, mutta into politiikkaa kohtaan ja lähipiirin tuki auttaa jaksamaan.
Helsingistä tehdään maailman paras pääkaupunki vain yhteen hiileen puhaltamalla. On ollut etuoikeus saada tutustua upeisiin tyyppeihin yli puoluerajojen turuilla ja toreilla, valtuustossa, somessa ja kaupungin virkamieskoneistossa.
Superkiitos kaikille hienosta ensimmäisestä vuodesta politiikassa! Onnea ja iloa uudelle vuodelle!
Takaisin