Koronakriisistä kestävään kasvuun

27.11.2020


Helsinki laati vuoden 2021 budjettia haastavissa oloissa. Tavoitteena on päästä koronakriisistä kestävään kasvuun. Kokoomus, vihreät, SDP ja RKP ovat päässeet yhteisymmärrykseen budjetista, joka hyväksytään valtuuston kokouksessa 10.12 2020. Budjetin hyväksyminen on välttämätöntä, jotta kaupungin toiminnan jatkuvuus voidaan taata. Vasemmistoliitto, perussuomalaiset, keskusta ja useat pienpuolueet ovat jättäytyneet sovun ulkopuolelle. Tässä kannanottoni Helsingin talousarvioon 2021 valtuuston kokouksessa 25.11.2020 (puheen aikaraja 2 minuuttia).

Koronakriisistä kestävään kasvuun

“Monen maailman kaupungin näkökulmasta Helsinki on futuristinen kaupunki. Uusien alueidemme energiaa ja aikaa säästävät innovaatiot kuten Fiksu Kalastama ovat herättäneet ihastusta ympäri maailmaa. Hiilineutraali tulevaisuus ei synny itsestään, se vaatii merkittäviä muutoksia kaupunkirakenteeseen, liikenteeseen ja energiantuotantoon. 

Tästä näkökulmasta investointien kasvattaminen keskellä korona- ja talouskriisiä ja korkojen ollessa miinuksella on perusteltua, vaikka se tarkoittaa kaupungin lainakannan kasvamista. Myös investointien laatua pitää jatkuvasti parantaa – samalla rahalla voi saada aikaan paljon tai vähän – uusien siltojen, raitioteiden ja koulurakennusten on pysyttävä budjetissa ja aikataulussa.  Suuret investointimme tulisi systemaattisesti arvioida ja auditoida, jotta voimme jatkuvasti parantaa toimintaamme. Helsingin johtamisjärjestelmässä ilmenneet valuviat tulee korjata puolueettomien arviointien pohjalta pikimmiten. 

Koronakriisi ja sote-uudistus lisäävät epävarmuutta Helsingin tulevaisuudelle. Käyttömenoja ei voi hallitsemattomasti kasvattaa. Puolueiden budjettineuvotteluissa tekemät lisäykset olivat tänä vuonna huomattavan suuret, kaupungin menojen kasvaessa arviolta 4%. 

Helsingin talous on vakaalla pohjalla niin kauan kun täällä on työpaikkoja ja veroa maksavia yrityksiä. Helsingin on panostettava niin kansainvälisten osaajien, yritysten kuin investointien houkutteluun. Koronakriisin aiheuttama maailmanlaajuinen etätyöbuumi tuo Suomelle ja Helsingille tähän uusia mahdollisuuksia. Maria 01:n alueelle tulee keskittää resursseja, jotta se voi kehittyä pohjoismaiden suurimmaksi startup kampukseksi ja Suomen kasvun moottoriksi. EU:n koronaelvytysrahaa on syytä ohjata myös Helsinkiin.

Tavoitteenamme on tulevana vuonna palautua koronakriisistä, investoida Helsingin kestävään kasvuun ja ylläpitää laadukkaita palveluita kaupunkilaisille. Haluan kiittää kaikkia talousarvion valmisteluun osallistuneita ja kannatan sen hyväksymistä. “

Jenni Pajunen on kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Helsingissä ja elinkeinojaoston jäsen.

Helsingin talousarvio 2021 löytyy täältä.

Kuva: Markku Lempinen (2020)


Takaisin