Tämän takia Kruunusillat on rakennettava

25.8.2021


Kruunusiltojen havainnekuva

Helsingin valtuusto päätti edetä Kruunusiltojen rakentamisessa budjetin ylittymisestä huolimatta. Tässä valtuustopuheessani perustelut sille, miksi Kruunusillat on rakennettava. Lisäksi teen ehdotuksia kaupungin investointien kustannusylitysten välttämiseksi jatkossa.

“Kruunusillat on rakennettava. Tavoitteena on, että 2026 valmistuvat Kruunusillat ovat koko Helsingin ja Suomen ylpeys. Erityisen tärkeää on pysyä suunnitellussa aikataulussa. 

Kruunusillat on rakennettava, koska Laajasalon tulevan 40 000 asukkaan liikennettä ei voi jättää yhden vanhan sillan ja kaupunkibulevardin varaan. Itä-Helsingin metron kapasiteetti ei tulevaisuudessa riitä. 

Kruunusilloista voi parhaimmillaan tulla meille valtti myös matkailuun, kun niiden varrelta löytyy luontokohteita ja elämyksiä Korkeasaaren eläintarhasta Kruunuvuoren etelä-eurooppalaishenkiseen rantakortteliin. Uusien asuinalueiden myötä sillan molempiin päihin syntyy kivoja ravintoloita ja muita vapaa-ajan palveluita, joihin tullaan kauempaa.

Kruunusillat on rakennettava ja tulevan sporalinjan hyödyt maksimoitava.  Yhteyttä tulee jatkaa Hakaniemestä Rautatientorille mahdollisimman nopeasti ja kytkemällä se muuhun rataverkkoon aina Jätkäsaareen asti. Optio Yliskylän lenkkiin pitää säilyttää. Laajasalon sujuvista liikenneyhteyksistä pitää huolehtia myös siltojen rakennusaikana, Laajasalontie on parasta aikaa kaupunkibulevardin työmaan takia järkyttävän ruuhkainen. 

Hanke on kallis, mutta kauaskantoinen. Kaupungin infraprojektien kustannusten kasvua pitää hillitä nykyistä paremmin. Hankkeet on suunniteltava huolellisesti ja niin, että myös liittyvät hankkeet kustannuksineen ovat alusta asti tiedossa. Myös kaupungille aiheutuvat tulot pitää pystyä huomioimaan kokonaisuudessa paremmin. Kaupungin uusi pääekonomisti tuonee myös panoksensa investointien laadun ja hallinnan parantamisen. “

Jenni Pajunen on kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Helsingissä sekä Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ja konsernijaoston jäsen.

Lisätietoa

Ylen uutinen siltapäätöksesta 25.8.2021

Kruunusiltojen nettisivu

Helsingin valtuuston päätösasiakirjat 25. 8. 2021 – kohta 6


Takaisin