Valtuustoaloite: Paluumuuttajat kotiin – Helsingin on houkuteltava suomalaisia osaajia maailmalta

19.2.2021


Paluumuuttajat ja ulkosuomalaiset ovat alihyödynnetty voimavara pahenevassa osaajapulassa kärvistelevälle Suomelle. Jätin valtuustoaloitteen Helsingin kaupungille paluumuuttajien kotiutumisen helpottamiseksi ja suomalaisten huippuosaajien houkuttelemiseksi maailmalta Suomeen 17.2.2021. Lue aloitteeni tässä.

Paluumuuttajat kotiin -valtuustoaloite 17.2.2021

“Helsinki on tehnyt hienoja kampanjoita ulkomaisten osaajien houkuttelemiseksi, mutta myös maailmalla asuvissa suomalaisissa olisi paljon potentiaalia. Koronakriisi on saanut monet ulkosuomalaiset suomalaiset pohtimaan paluumuuttoa Suomeen. Vuoden 2020 aikana Helsinkiin muutti arviolta 1600 palaajaa. Moni paluumuuttaja on kuvaillut haasteita, joita he ovat kohdanneet palattuaan Helsinkiin. Ongelmia on koettu muassa puolisoiden työllistymisessä, ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustamisessa, sopivan hoito- tai koulupaikan löytämisessä lapsille ja monimutkaisissa verotustilanteissa, kun on epäselvyyksiä siitä, mihin maahan verot pitäisi maksaa. Helsingin kannattaa selvittää nykyistä paremmin paluumuuttajien haasteita, parantaa ja lisätä heille jaettavaa tietoa ja palveluita ja kohdentaa potentiaalisille paluumuuttajille markkinointia. 

Helsingissä toimivien kansainvälisten yritysten yksi suurimmista esteistä investoinneille Suomeen on pula osaajista. OP:n suuryritystutkimuksessa 78% yrityksistä vastasi toimialallansa olevan kova kilpailu työnantajien välillä hyvistä työntekijöistä ja erikoisosaajista. Esimerkiksi koodaripulasta on puhuttu vuosia. Henkilöstöpula näkyy Helsingin kaupungin omassakin organisaatiossa, esimerkiksi lastentarhanopettajista ja sairaanhoitajista on vajetta, joka alkaa jo haitata palveluita. Siksi on tärkeää, että jo palanneista pidetään kiinni ja Helsinkiin houkutellaan lisää paluumuuttajia. 

International House of Helsingin perustaminen on parantanut merkittävästi palveluita Helsinkiin muuttaville. Helsinki on tehnyt monia markkinointikampanjoita ulkomaalaisten osaajien houkuttelemiseksi (esimerkiksi 90 day Finn ja Freedom Helsinki), mutta suomalaisille paluumuuttajille ei tällä hetkellä löydy kohdennettua informaatiota. Ulkomailla vakituisesti asuvat suomalaiset taitoineen ja verkostoineen ovat tärkeä ja hyödyntämätön voimavara Helsingille. Suomalaiset paluumuuttajat ovat hankkineet sosiaalista pääomaa ja osaamista asuessaan ulkomailla. He tuntevat ennestään sekä koti- että kohdemaansa kulttuuria ja toimintatapoja. 

Me aloitteen allekirjoittajat esitämme, että Helsinki laatii (1) selvityksen Helsinkiin muuttaneiden paluumuuttajien kokemuksista ja heidän kohtaamistaan haasteista (2) toimenpideohjelman palveluiden parantamiseksi ja kohdennetun säännöllisesti päivittyvän ohjeistuksen Helsinkiin muuttaville paluumuuttajien sopeutumisen helpottamiseksi yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa (esimerkiksi Maahanmuuttovirasto, verottaja, korkeakoulut). (3) kohdennettua markkinointia potentiaalisten paluumuuttajien huomattavasti nykyistä aktiivisemmaksi houkuttelemiseksi Helsinkiin etenkin työvoimapula-aloille. 

Jenni Pajunen on kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Helsingissä, kaupungin elinkeinojaoston jäsen ja seitsemässä eri maassa asumisen jälkeen Suomeen kotiutunut paluumuuttaja

Lähteet 

YLE: https://yle.fi/uutiset/3-11586660

OP:n suuryritystutkimus (2021) 

AmCham & Business Finland: Finland as a business location barometer (2020)

International House of Helsinki https://ihhelsinki.fi


Takaisin