Politiikka on raaka laji, mutta Helsinki tarvitsee kokoomusta

28.2.2021


Vaalikampanjointi on raskas laji. Somekeskustelut ja vaalikoneet nielevät kymmeniä tunteja aikaa, joka on suoraan pois omilta läheisiltä. Soimauksia sataa, sanoit mitä sanoit. Vaalikampanjat ovat kalliita ja rahoitus pitää hommata omin voimin. Kadulla (silloin kun kadulla oli mahdollista kampanjoida) ja somessa tuntemattomat ihmiset tulevat huutamaan pari kautta aiemmin tehdyistä huonoista päätöksestä. 

Kuntavaaliehdokkuudesta vetäytyneet Kirsi Piha ja Hanna Gullichsen olisivat myös voineet todeta tämän kokoomuksen arvojen kyseenalaistamisen sijaan. Kokoomuslaisetkin ovat sortuneet somessa ylilyönteihin, mutta kokoomuksen arvot ovat kirkkaat. Niitä ovat vapaus, vastuu, demokratia, suvaitsevaisuus, sivistys ja mahdollisuuksien tasa-arvo.  Näihin arvoihin sitoutuu jokainen puolueen jäsen, ehdokas ja aktiivi ja sen pitää näkyä myös teoissa.

Kokoomuksen linja on viime vuosina näyttäytynyt sekavana. Liberaali- ja konservatiivijaon korostaminen on vahvasti muidenkin puolueiden intressissä. Kokoomuslaisia  yhdistävät em. arvojen ohella oikeusvaltion tukeminen, vastuullinen taloudenpito, yrittäjyyden, koulutuksen, liikunnan ja kulttuurin arvostus. Sekä liberaalit että konservatiiviset kokoomuslaiset mieltävät itsensä mielellään sivistysporvareiksi. Meitä erottaa toisistamme ainakin suhtautuminen maahanmuuttoon, joskin osaavan työperäisen maahanmuuton tarpeellisuudesta ei kokoomuksen sisältä suuria linjaeroja löydy. Helsingin ja maakuntien ongelmat eroavat toisistaan – ja hyvä niin, saman edessä ovat kaikki muutkin. Helsingin kokoomus on Jan Vapaavuoren johdolla onnistunut kuluneella kaudella päätöksenteossa vetämään eri laidat hyvin yhteen, vaikka keskustelua on käyty välillä kiivaastikin niin somessa kuin valtuustoryhmässä.   

Kaikissa suurissa puolueissa löytyy näkemyseroja. Vihreissä on nähtävissä kasvava jako vihreisiin nykyhallitukselta radikaalimpia ilmastotoimia vaativiin syvävihreisiin. Perussuomalaiset taiteilevat duunarien ja yrittäjien välillä, vaikka mielellään mainostavat olevansa perinteisen oikeisto-vasemmistojaon ulkopuolella. Demareissa näkyy AY-liikkeen taistelu vallasta ja jako eliitti- ja duunaridemareihin. 

Helsinki tarvitsee kokoomusta

Helsinkiä on johtanut kokoomuslainen pormestari vuodesta 1979. Kaupunki on kasvanut sinä aikana 475 000 -> 655 000 ihmiseen. Helsinkiin on noussut uusia asuinalueita, liikennereittejä ja ulkoilualueita. Helsinki on noussut kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi ilmastonmuutoksen torjunnassa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa. Koulumme ja opettajamme ovat saaneet kansainvälistä kiitosta, lapset ovat päässeet päivähoitoon keskimäärin 11 minuutin matkan päähän kotoaan. Kaupungin taloutta on hoidettu niin, että on investoitu jatkuvasti kasvuun ja globaalin kriisin iskiessä kaupunkia on pystytty pyörittämään ilman massiivisia säästökuureja tai irtisanomisia. Kokoomuslaisten johdolla on rakennettu Oodi ja Senaatintorin kesäterassi. Kokoomuslaisten johdolla on pidetty Helsingin lähiöistä huolta niin, että meillä ei ainakaan vielä ole todellisia ongelmalähiöitä. 

Politiikassa ollaan mukana, koska halutaan hoitaa yhteisiä asioita. Jättää paikat parempaan kuntoon tulevia sukupolvia varten. Politiikan kautta voi saada asioita aikaiseksi, joiden vaikutukset ulottuvat jopa vuosisatoja eteenpäin. Parhaimmillaan politiikka on yhteisöllistä yhdessä tekemistä. Se tarjoaa nopean reitin oman kuplan ulkopuolelle. Siksi olen politiikan raskaista puolista huolimatta itsekin uudelleen ehdolla Helsingin valtuustoon. 

Kuntavaaleissa kyse ei ole vain pormestariehdokkaista – täydellä listalla on Helsingissä 127 ehdokasta erilaisine elämänkokemuksineen ja ajatusmaailmoineen. Helsingin kokoomuksessa on lukuisia lahjakkaita, innokkaita ja vilpittömästi paremman maailman eteen töitä tekeviä ehdokkaita. Tarvitsemme teidän tukenne. Helsinki tarvitsee kokoomusta jatkossakin. 

Jenni Pajunen on kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Helsingissä

Lisää aiheesta

Jenni Pajusen blogi (01/2020): Kokoomuksen tulevaisuus – 10 teesiä kukoistukseen 2020-luvulla

Kokoomuksen arvot ja periaateohjelma

Forbes (02/2021): What leaders should know about climate change and carbon negativity


Takaisin