Roskat pois rannoilta!

5.1.2017


Kävin kävelyllä Hietalahden Telakkarannassa ja järkytyin meren pinnalla kelluvan roskan määrästä. Helsingin rannoille levinnyt jäte on median mukaan suureksi osaksi peräisin läheisiltä rakennustyömailta. Upeat rannat ja meren läheisyys ovat Helsingin parhaita puolia, joita pitää vaalia. Merten roskaantuminen on muutenkin ajankohtainen aihe ympäri maailmaa.

Rakennussektori on tällä hetkellä yksi Suomen talouskasvun tärkeimmistä moottoreista. Helsingissä on lukuisia suuria rakennusprojekteja meneillään uusien merellisten asuinalueiden ja kauppakeskusten noustessa esimerkiksi Kalasatamaan ja Jätkäsaareen. Rakennusalalla menee Helsingissä hyvin ja ala edistää selvästi niin talouskasvua kuin työllisyyttä. Rakentamiseen liittyy aina myös jätettä.

Kustannuksia nostavissa rakennussäännöissä riittää karsittavaa, jotta asuntojen hintoja saataisiin kohtuullistettua. Esimerkiksi parkkipaikkavaatimusta ja asuntojen keskikokoa koskevat normit voisi purkaa.

Ympäristön ja meren suojelusta ei kuitenkaan voida tinkiä. Rakennusyhtiöitä ja työmaita koskee tällä hetkellä mm. ympäristönsuojelu- jäte-,maa-aines- ja vesilait ja lukuisat lupaprosessit. Kaikille rakennustyömaille tehdään ympäristösuunnitelmat ja riskejä pyritään ennakoimaan mm. mallintamalla niitä etukäteen. Valvonnan hoitaa rakennusvirasto ja ympäristökeskus.

Helsingin rakennustyömaiden ympäristövalvontaa pitää tehostaa. Helsingissä toimivat rakennusyhtiöt pitää velvoittaa huolehtimaan, ettei työmailta leviä roskia tai jätteitä vesistöihimme. Niiden pitää myös kantaa vastuu, jos räjähde- tai rakennusroskaa rannoillemme kuitenkin ilmaantuu.

Voimme kaikki vaikuttaa siihen, ettei jälkeemme jää muovi- tai muuta roskaa rannoille. Rakennusroskista voi raportoida rakennusvirastolle täällä. Jos ehtisit osallistua talkoisiin rantojemme siivoamiseksi kannattaa tutustua esim. Pidä saaristo siistinä ry:n Siisti biitsi – kampanjaan.


Takaisin