Työvoimapulaa ei ratkaista vihervasemmistolaisin keinoin

7.10.2019


Helsinkiläisistä yrityksistä 44 % raportoi alkuvuodesta 2019 ongelmista soveltuvan työvoiman rekrytoinnissa. Myös Helsingin kaupunki, Suomen suurin työnantaja, kärsii työvoimapulasta. Esimerkiksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla arvioitiin kesällä olevan 470 työntekijän vaje. Ruotsinkielisissä päiväkodeissa puhutaan suorastaan kriisistä, päiväkoteja saatetaan joutua sulkemaan sen takia. Terveysasemien jonot pidentyvät, koska eläköityvien lääkäreiden tilalle ei löydy uusia.

Uusi hallitus ei vaikuta olevan alkuunkaan tilanteen tasalla. Rinteen hallitusohjelmassa puhutaan työllisyyden kasvattamisesta ja työttömyyden hoidosta, mutta työvoimapula-sanaa ei mainita koko hallitusohjelmassa. Ongelma onkin osoitus kokoomuslaisen politiikan tarpeellisuudesta. 

Mitä tehdä? 

Työvoimapulaa ei ratkaista vihervasemmistolaisin keinoin vaan hyödyntämällä markkinataloutta, kansainvälistymista ja koulutusta. On itsestään selvää, että kannustinloukkuja pitää purkaa verotusta ja sosiaaliturvaa uudistamalla, jotta työtä kannattaa aina ottaa vastaan. Hallituksen pitää jatkaa koko koulutusjärjestelmän uudistamista ja erityisesti panostuksia jatkokoulutukseen.

Helsinki tarvitsee ulkomaisia investointeja, yrityksiä ja osaajia. Helsingin kansainvälisesti vertaillen korkea elämänlaatu on valttikorttimme osaajien houkutteluun. Tunnettuudessamme ja englanninkielisissä palveluissamme on kuitenkin parantamisen varaa. Tarvitsemme nopeasti lisää englanninkielisiä palveluita kuten päiväkoti- ja koulupaikkoja – ilokseni saimme tämän tavoitteen nostettua kärkiprioriteetiksi pormestarin talousarvioehdotuksessa 2020.

Muitakin positiivisia esimerkkejä löytyy: International House of Helsinki tarjoaa aiempaa sujuvampia palveluita yhden luukun periaatteella Helsinkiin tulijoille. Maria 01 tähtää Euroopan merkittävämmäksi startup-kampukseksi tarjoten inspiroivan yhteisön ja tiloja sadoille startup-yrittäjille. 

Toisekseen, Helsingin kaupungin on oltava houkutteleva työnantaja. Kaupungin maksamalla palkalla pitää pystyä elämään ja asumaan Helsingissä. Palkkauksen on oltava kilpailukykyistä, läpinäkyvää ja tulospalkkioiden aidosti hyvään suoritukseen kannustavaa. Kaupungin työsuhdeasuntoja voidaan hyödyntää työntekijöiden houkuttelussa etenkin matalapalkkaisilla aloilla. Henkilökunnalle pitää olla tarjolla koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia ja innostavia urapolkuja. Kaupungin tulee panostaa johtamiseen ja esimiestensä koulutukseen. Organisaatiota ja sen kulttuuria pitää jatkuvasti modernisoida ja huolehtia siitä, että työn merkityksellisyys toteutuu myös käytännössä. 

Kirjoittaja on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja elinkeinojaoston jäsen. Kirjoitus on julkaistu Helsingin Kokoomuksen Elävä Helsinki- lehdessä 03/2019.


Takaisin