Vuosi 2019: nämä asiat sain aikaan Helsingin valtuustossa

22.12.2019


Vuosi 2019 kului osaltani eduskuntavaalikampanjoinnin, kaupunkipolitiikan ja äitiysloman merkeissä. Valtuuston yhdessä tekemien päätösten lisäksi nämä aloitteeni etenivät: 

Helsinki toteuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. 2018 tekemäni aloite realisoitui hienosti, kun Helsinki alkoi toisena kaupunkina maailmassa raportoida YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta. Helsingin ensimmäinen kestävän kehityksen raportti julkaistiin kesällä. Tähän mennessä yli kymmenen muuta maailman kaupunkia on ilmoittanut lähtevänsä mukaan. Katso video täällä

Helsinki selvittää ehdotukseni pohjalta kevyen liikenteen siltaa Kalasataman Nihdistä Tervasaareen. Valtuusto hyväksyi asemakaavaan tekemäni ponnen marraskuussa. Hesari uutisoi asiasta näin

Talousarvioaloite julkisisten lapsettomuushoitojen tarjoamiseksi yksin lasta toivoville naisille ja naispareille eteni. Tein helmikuussa talousarvioaloitteen syntyvyyden ja yhdenvertaisuuden parantamiseksi pääkaupunkiseudulla. HUSin mukaan pääsy hedelmöityshoitoihin oli avautumassa kaikille niitä tarvitseville syksyllä 2019. 

Lisäksi tein 2019 aikana aloitteet Laajasalon ja Herttoniemen liikenteen sujuvoittamiseksi sekä kouluruokahävikin vähentämiseksi. 

Pidin keväällä Kokoomuksen valtuustoryhmän talousarvioryhmäpuheen, jossa linjasin Kokoomuksen prioriteetteja talousarvion valmisteluun. Puhe löytyy blogistani, samoin kun syksyllä pitämäni luottamusta käsitellyt budjettipuhe

Kerroin valtuutetun arjesta Hesarissa marraskuussa yhdessä Osmo Soininvaaran kanssa. Haastattelu löytyy täältä

Lopuksi haluan muistuttaa, että henkilökohtaiset aloitteet ovat vain pieni osa valtuutetun työtä. Tärkeimmät päätökset tehdään yhdessä eri puolueiden välillä valtuustossa, kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa.

Tilastoja Helsingin valtuuston vuodesta 2019

Helsingin valtuusto hyväksyi tänä vuonna kaavoja 13 000 ihmisen asunnoille mm. Hernesaaressa, Kalasatamassa ja Pasilassa sekä 920 uutta koulu- ja päiväkotipaikkaa. Paikallispolitiikka ei tilastojen valossa vastoin julkisuudessa olevia mielikuvia ole erityisen riitaisaa, valtuusto päätti 374 asiaa, joista 352 yksimielisesti.

Yksi hankalimpia ongelmia ratkaistavaksi on työvoimapula, joka koskettaa niin yrityksiä kuin kaupungin organisaatiota  – etenkin opetus- ja sosiaalialan henkilökuntaa on todella vaikea saada. Tätä pyrimme ratkaisemaan niin palkankorotuksilla, työsuhde-eduilla kuin parantamalla kaupungin englanninkielisiä palveluita ulkomaisen työvoiman houkuttelemiseksi.

Pitkällä aikavälilä segrekaation eli kaupunginosien eriarvoistumisen torjuminen ja syrjäytymisen ehkäisy on erityisen tärkeää, jotta vältämme ongelmalähiöiden syntymisen – varoittavia esimerkkejä voi hakea esimerkiksi Ruotsista. 

Työni kohti maailman parasta pääkaupunkia jatkuu uudella vuosikymmenellä. Suuri kiitos kaikille tukijoilleni. Hyvää joulua ja uutta vuotta!

Jenni Pajunen on Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Helsingissä.


Takaisin