Jakamistalouden uusi trendi: elämykset

17.8.2017


Matkailijoiden majoitusmarkkinat mullistanut Airbnb laajensi tarjontaansa elämysten tuotantoon 2016 loppupuolella. Airbnb Experiences ei ole vielä käytössä Suomessa, mutta sen ennustetaan rantautuvan myös meille pian. Palvelun avulla kuka tahansa voi tarjota matkailijoille kokkikursseja, kävelykierroksia, telttaretkiä tai viininmaistelupaketteja. Ero aiempaan on se, että Airbnb alusta tarjoaa pääsyn satojen miljoonien potentiaalisten asiakkaiden kantaan majoituspalveluiden siivellä. Matkailija voi valita elämyksensä kiinnostuksen kohteitensa mukaan ja pääsee parhaassa tapauksessa käsiksi kokemuksiin, jotka olisivat tavallisen turren ulottumattomissa. Kaupunkilaisten ideoimat yhteisölliset tapahtumat toimivat hyvin Helsingissä, kuten ravintola- siivous- ja saunapäivät ja korttelijuhlat ovat osoittaneet.

Elämysten jakaminen mahdollistaa turistien ja kaupunkilaisten suhteen syventämisen. On eri asia laittaa kiinalaiset keskenään poseeraamaan Tuomiokirkolle kuin kutsua arkkitehtuurista innostuneita vieraita vaikkapa paikallisoppaan ideoimalleAlvar Aalto -kävelykierrokselle. Samalla yhä useampi kaupunkilainen pääsee kohtaamaan täällä pistäytyviä ulkomaalaisia omilla ehdoillaan, parantamaan kielitaitoaan ja innostumaan siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Näin saamme myös matkailijavirtoja ohjattua laajemmalle alueelle turistibussien alle hautautuvalta Senaatintorilta.

Omat kokemukseni Airbnb:n majoituspalveluiden käyttäjänä ovat olleet pelkästään positiivisia. Parhaassa tapauksessa matkaillessa ankeahkon hotellihuoneen hinnalla pääsee asumaan kuin kuka tahansa paikallinen persoonallisessa kodissa ja viehättävässä naapurustossa. Majoittaja kertoo kotikorttelinsa suosikkiravintolan ja puodin, joita ei löydy matkaoppaista. Arviointijärjestelmä vaikuttaa toimivan AirBnB:llä luotettavammin kuin hotelleilla. Tämä johtuu siitä, että myös vieraat arvioidaan käynnin jälkeen ja jos profiiliin ilmaantuisi merkintä metelöinnistä tai tuhotöistä on seuraavan asunnon vuokraaminen huomattavasti hankalampaa. En ole itse vuokrannut kotiani Airbnb:n kautta. Naapurin Airbnb asunnosta suurin haitta on toistaiseksi ollut satunnainen eksyneiden aasialaisten ohjaaminen oikeaan kerrokseen. Parhaimmillaan tätä kautta voidaan nostaa asuntojen käyttöastetta ja lisätä tarjontaa niinä viikonloppuina, kun keskustan hotellit ovat tukossa.

Yhä useampi meistä hankkii tulonsa useista pienistä puroista. Airbnb-asunnon ja elämyspalveluiden pyörittäminen saattaa olla jopa pääelinkeino. On sanomattakin selvää, että verot pitää maksaa myös alustojen kautta hankituista vuokra- ja muista tuloista.

Tulevaisuudessa jaamme yhä enemmän asioita autoista, kodeista elämyksiin. Jakamistaloutta hehkutetaan, koska sitä pidetään vastauksena maailman väestönkasvun myötä pahentuvaan luonnonvarapulaan. Siksi päättäjien kannattaa suhtautua avoimin mielin Airbnb:n ja vastaaviin alustoihin. Otetaan ilolla hyödyt irti jakamistalouden uusista puolista. Tervetuloa Helsinkiin Airbnb Experiences!

Kirjoittaja pitää matkailusta ja hänellä ei ole kytköksiä Airbnb:n.


Takaisin