Helsinki selvittää ehdotukseni pohjalta siltaa Kalasatamasta Tervasaareen

27.11.2019


Ehdotin valtuustolle 27.11.2019  kevyen liikenteen siltayhteyden selvittämistä Kalasataman Nihdistä Tervasaareen. 

Nihdin uuden asuinalueen asemakaavan hyväksyminen on valtuustossa loppuvuoden merkittävimpiä päätöksiä. Siinä luodaan puitteet 3000 ihmisen uuden merellisen asuinalueen rakentamiselle Kalasataman kärkeen. Valtuustolle esitetty liikennesuunnitelma sisälsi yhteydet Merihakaan, Hakaniemeen ja Kruununsiltoja pitkin Laajasaloon. Ehdottamani kevyen liikenteen silta Kalasatamasta Tervasaareen loisi nopean kävely-ja pyöräily-yhteyden Kalasatamasta Kauppatorille ja parantaisi merkittävästi Kruununhaan ja Katajanokan yhteyksiä Kalasatamaan, Mustikkamaalle ja Korkeasaareen. 

Alla valtuustossa pitämäni puhe ja asemakaavaan esittämäni ponsi. Valtuusto hyväksyi ponnen äänin 44 puolesta 2 vastaan 37 tyhjää. Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta näin, Ylen uutinen Nihdin kaavan käsittelystä löytyy täältä.  

“Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, 

Nihdistä on tulossa upea 3000 ihmisen asuinalue Kalasataman kärkeen, asemakaavaehdotus on monelta osin erinomainen. Nihdin kevyen liikenteen yhteyksiä voisi kuitenkin parantaa entisestään. 

Asemakaavan liikennesuunnitelmassa on esitetty rakennettavaksi kantakaupungin puolelle yksi kahdeksi haarautuva silta: Nihdin Merihakaan ja Hanasaareen yhdistävä Merihaansilta ja siitä haarautuva Hiilisatamansilta. Kruununsilllat yhdistävät Kalasataman itään. 

Kevyen liikenteen sillan rakentaminen Nihdin eteläkärjestä Tervasaareen parantaisi merkittävästi alueen saavutettavuutta, houkutelevuutta ja yhteyksiä eteläiseen kantakaupunkiin. Silta toisi Kauppatorin Nihdistä kävelyetäisyydelle. Siltaa pitkin Kruununhaasta ja Katajanokalta avautuisi nopea pääsy pyörällä ja kävellen Kalasatamaan, Mustikkamaalle ja Korkeasaareen. Hanasaaren voimalan sulkemisen 2024 jälkeen myös tarve laivaliikenteelle poistuu. Silta lisäisi kevyen liikenteen käyttöä ja sikäli myös alueen kestävää kehitystä. Kevyen liikenteen silta ja kaavassa oleva pienvenesatama tai rantabulevardit eivät myöskään sulje toisiaan pois – hyvällä suunnittelulla ne kaikki voidaan toteuttaa.

Näillä perusteilla esitän seuraavaa pontta ”Hyväksyessään asemakaavan valtuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuudet rakentaa Nihdistä Tervasaareen kevyen liikenteen silta, joka parantaisi entisestään alueen saavutettavuutta ja houkuttelevuutta.”

Ponnen äänestystulos valtuustossa 27.11.2019

Takaisin