Ryhmäpuhe: Helsingin talous vakaa kriiseistä huolimatta – miten jatkossa?

22.6.2022


Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmä

Talouden tunnusluvut heikentyivät, mutta Helsingin talous onnistuttiin pitämään vakaana 2021. Huolta aiheuttavat Ukrainan sodan ja koronan jälkihoidon lisäksi lisäksi hintojen nousu, työvoimapula ja soteuudistuksen mukanaan tuomat muutokset. Pidin kokoomuksen ryhmäpuheen Helsingin valtuuston tilinpäätöskokouksessa 22.6.2022. Tässä koko puhe (aikaraja 5 minuuttia):

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Koronakriisi- ja Ukrainan sota osoittivat, että todellisuutemme voi muuttua yön yli meistä riippumattomista syistä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on sanonut, “en halua, että kuvani ripustetaan toimistojen seinille. Laittakaa sinne lastenne kuvat ja katsokaa niitä joka kerta kun teette päätöksiä.” Tämä meidän päättäjien on hyvä muistaa. 

Hintojen nousu on kouraissut helsinkiläisiä kasvaneina ruoka-, energia- ja asumiskustannuksina. Joudumme energiapolitiikassamme yhä haastavampien valintojen eteen tasapainoillen samanaikaisesti huoltovarmuuden, venäläisistä polttoaineista irtautumisen, päästötavoitteiden ja kuluttajahintojen nousun kanssa. Muualla Euroopassa ollaan jo ajautumassa sähkön säännöstelyyn ja kuluttajien tiukempaan ohjaukseen. Myös Helsingin täytyy varmistaa, että kotimme lämpenevät tulevina talvina. Korkean inflaation ja nousevien korkojen olosuhteissa Helsingin ei omilla päätöksillään pidä kasvattaa kuluttajien taakkaa esimerkiksi veroja tai palvelumaksuja kasvattamalla. 

Suomalaisen yhteiskunnan hienous on ollut pyrkimys siihen, että postinumero tai perhetausta ei määrittäisi mahdollisuuksia menestyä elämässä. Korona etäkouluineen vaikeutti oppimista, oppimiserot helsinkiläiskoulujen välillä kasvoivat. Positiivista diskriminaatiota pitää jatkaa ja siihen kohdistettua rahaa kasvattaa. Toisaalta myös englanninkielistä opetusta pitää laajentaa vastaamaan sen kasvanutta kysyntää. Palkkojen pitää tulla ajallaan – henkilöstöasioissa meillä on vielä parannettavaa. 

Kasvun paikka -strategiassamme linjasimme suunnan Helsingin kestävälle, mutta myös inhimilliselle kasvulle.  Kiristimme päästövähennystavoitteita ja lanseerasimme tuottavuusohjelman, jonka ansiosta kaupungin tehokkuutta parannetaan ja rakenteita tervehdytetään. Tämän ansiosta pystyimme lisäämään kymmeniä miljoonia koronan aiheuttaman hoito- ja palveluvelan purkamiseen.

Pörssiyhtiöiden tulokset ovat heikentyneet ja niin myös meidän konsernimme tulos. Helsingin talous onnistuttiin kuitenkin viime vuonna pitämään vakaana koronakriisistä huolimatta.  Viime vuoden tilinpäätöksen 350 miljoonan tulos on hieman edellisiä vuosia pienempi, se menee suoraan investointeihin. 

Tuleva soteuudistus ei saa horjuttaa Helsingin pitkäjänteisesti hoidettua taloutta. Verotulojen leikkautuessa n. puoleen aiemmasta Helsingin investointikyky on uhattuna. Kokoomus vaatii, että muutoksista huolimatta pääsyn terveyspalveluihin pitää parantua, jonojen on lyhennyttävä. Terveyspalveluissa ennaltaehkäisyllä voi säästää merkittävästi paitsi taloudellisia, myös inhimillisiä kustannuksia. Tämän pitää näkyä niin neuvoloissa, päihde- ja mielenterveyspalveluissa kuin ikäihmisten hoidossakin. Helsinki on toteuttamassa omaa terapiatakuutaan ja digitaalisia terveyspalveluita. Niiden täytyy toimia juhlapuheiden lisäksi myös käytännössä. 

Kaupunkisuunnittelussa pitää löytää tasapaino rakentamisen kasvutavoitteiden ja luonnonsuojelun välillä, myös korjattavaa on paljon. Helsingin liikenne ei voi sähköistyä, jos latauspisteitä ei tule lisää. Epäreiluksi koettu Hitas-järjestelmä pitää päivittää nykypäivään – tämän osoitti myös tuore Aaltoyliopiston raportti. Sähköpotkulaudat pitää laittaa kuriin. Helsingistä pitää löytyä kivaa tekemistä eri ikäisille joka viikonpäivä – myös sunnuntaisin – ja ympäri vuoden ja ympäri kaupunkia. Toivottavasti Vallisaaren hieno taidebiennaali saa jatkoa ensi vuonna. 

Elinkeinopolitiikka pitää miettiä uusiksi NATO-Suomessa, jota Venäjän uhka ja pakotteet varjostavat vielä pitkään. Helsingissä pitää jatkossakin syntyä maailmanluokan innovaatioita ja liikeideoita, jotta pystymme rahoittamaan hyvinvointimme.  Me emme valitse kansainvälisiä huippuosaajia, he valitsevat meidät. Meidän pitää olla heille paras vaihtoehto. Jos etätyö tai verkkokauppa ajaa Aleksanterinkadun vanhojen liikkeiden ohi, tilalle täytyy kehittää uutta. Lupaavasti alkanut Maria01:n on jymähtänyt kaavabyrokratiaan, siitä pitää rakentaa pohjoismaiden rouhein startupkampus. 

Kiitos Helsingin henkilöstölle kaikesta työstä ja sisukkuudestanne kriisien keskellä. Kiitos tovereille yli puoluerajojen yhteistyöstä vaikeina aikoina. Kokoomuksen ryhmä kannattaa tilinpäätöksen hyväksymistä. Slava Ukraini!

Jenni Pajunen on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen valtuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja

Lisää aiheesta

Helsingin tilinpäätös 2021

Helsingin arviointikertomus 2021


Takaisin